Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017 (φωτογραφίες και βίντεο)

Από την 1η Οκτωβρίου έως και τα μέσα του μήνα ο οργανισμός μας συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών. Φέτος το θέμα των ημερών ήταν «Τοπίο: Η κληρονομιά γύρω μας» και σκοπό είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της περιοχής για την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους κληρονομιά.


Μέσα από μία σειρά ξεναγήσεων και διαλέξεων, πολλές από τις οποίες είχε αναλάβει ο οργανισμός μας, οι πολίτες των περιοχών Αγίας Βαρβάρας και Μαθιάτη ενημερώθηκαν και επισκέφτηκαν σημεία αρχαιολογικής, πολιτιστικής, γεωλογικής και περιβαλλοντικής  σημασίας, τα οποία βρίσκονται στις γύρω περιοχές των κοινοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του συμβουλίου του Αλμυρᾰ, Ιφιγένεια Γαβριήλ και Ανθή Γαβριήλ, ανέλαβαν την ενημέρωση σχετικά με τη γεωλογία των Μεταλλείων του Μαθιάτη, της αρχαιολογικής θέσης μεταλλουργίας Αλμυράς της Αγίας Βαρβάρας και των γύρω περιοχών, καθώς και την παρουσίαση της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 αντίστοιχα. 

Επιπλέον, μέλη και εθελοντές του οργανισμού συμμετείχαν στη διοργάνωση και τη λειτουργία φωτογραφικής έκθεσης, η οποία έλαβε χώρα σε παραδοσιακό παλιό καφενείο στον Μαθιάτη. Στην έκθεση μπορούσε κάποιος να επεξεργαστεί πετρώματα της περιοχής και να δει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από ενδημικά φυτά και ζώα, αλλά και από αρχαιολογικές ανασκαφές και μελέτες. 
Η Θέα Χριστοφόρου, αρχαιολόγος, μέλος του οργανισμού μας και της Ομάδας Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη ήταν υπεύθυνη για τις ξεναγήσεις και την ενημέρωση σχετικά με την αρχαιολογική σημασία σημείων των γύρω περιοχών. 


Οι εθελοντές του οργανισμού μας, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Εθελοντικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν με την παρουσία τους τις ξεναγήσεις και τις εκδηλώσεις, ενώ είχαν αναλάβει και τη φωτογραφική κάλυψή τους. Μέσω αυτών των ημερών ο Etienne Montel από τη Γαλλία, η V’cenza Cirefice από την Ιρλανδία, o Emilio Faresin από την Ιταλία και η Νίκη Δέλλα από την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και την κληρονομιά της Κύπρου. 



Ο κύκλος των εκδηλώσεων έκλεισε με μία γιορτή, κατά την οποία γηραιοί άνθρωποι αφηγήθηκαν σε νεότερους ιστορίες σχετικές με την καθημερινή τους ζωή στο χωριό, πίσω στις δεκαετίες ‘50 – ’80. Τέλος, υπήρξε μπουφές με παραδοσιακά πιάτα και ποτά της Κύπρου. 


1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σας, σιέρουμαι που θορώ σας ενεργούς τζαι παρόλα τα προβλήματα τζαι την καθημερινότητα τζαι τες δουλειές που έσιει ο καθένας, συνεχίζετε να βουράτε τζαι να προσφέρετε.... Go Αλμυράς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή